CASSAVESOEP (SURINAAMS)

 

Cassavesoep is een heerlijke soep die vaak wordt gegeten in Suriname. Zie hier het basisrecept voor cassavesoep:

Ingrediënten:

  • 500 gram cassave
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 liter water
  • 2 bouillonblokjes (kip of groente)
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 tomaat, in blokjes gesneden
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 takje selderij, fijngesneden
  • 1 eetlepel olie
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Schil de cassave en snijd deze in kleine blokjes.
  2. Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui en knoflook.
  3. Voeg de cassaveblokjes toe en bak deze even mee.
  4. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook.
  5. Laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de cassave zacht is geworden.
  6. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  7. Voeg de kokosmelk toe en roer goed door.
  8. Voeg de tomaat, rode peper en selderij toe en laat de soep nog even zachtjes doorkoken.
  9. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de cassavesoep eventueel met rijst. Je kunt de soep ook garneren met extra selderij als je dat lekker vindt. Eet smakelijk!

 

 

 

RECEPT TOM KHAI KA (THAIS RECEPT)

Recept voor Tom Kha Kai, een heerlijke Thaise kokossoep met kip:

Ingrediënten:

  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 400 ml kippenbouillon
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 2-3 limoenbladeren
  • 3-4 plakjes galangal (Thaise gember)
  • 2 rode chilipepers, fijngesneden
  • 250 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 200 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 2 el vissaus
  • 2 el limoensap
  • Koriander, voor de garnering
  • Zout naar smaak  (maak het niet te zout, want er zit al vissaus in)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de kokosmelk en kippenbouillon in een soeppan op middelhoog vuur.
  2. Voeg het gekneusde citroengras, limoenbladeren, galangal en rode chilipepers toe aan de pan. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken vrijkomen.
  3. Voeg de stukjes kip en champignons toe aan de pan en laat de soep nog eens 10-15 minuten koken tot de kip gaar is.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg vissaus, limoensap en zout naar smaak toe.
  5. Serveer de soep in kommen en garneer met koriander.

Geniet van deze heerlijke Thaise Tom Kha Kai soep met kip!

bananenbrood met amandelmeel

BANANENBROOD MET AMANDELMEEL

 

Benodigdheden:

200 gr Amandelmeel

2 eieren

2-3 rijpe bananen

1 dl melk

40 gr honing

1/5 theelepel bakpoeder

1,5 eetlepel olijfolie

  • Verwarm de oven voor op 160C
  • vet een cakevorm in met olie, meng de meel, bakpoeder en snufje zout.
  • meng 1,5 eetlepel olie, de melk, eieren, suiker en bananen
  • roer het mengsel met het meel
  • bak 45 minuten in de oven
  • serveer met beetje boter